Po co i dlaczego

Po co i dlaczego?

Są wydarzenia w życiu każdego z nas, które warto podkreślić czymś słodkim, oryginalnym i niepowtarzalnym. Wszystkie torty przedstawione w mojej galerii były i są niezwykłym prezentem, który sprawił wiele radości najbliższym.

Wszystkie części są całkowicie jadane i wykonane własnoręcznie przeze mnie. Każdy tort przedstawiony w galerii jest inny oraz ma inną trudność wykonania.

Dekoracje moich tortów zazwyczaj łącza się z zainteresowaniami osoby obdarowywanej lub są związane bezpośrednio z odbiorcą. Do dekoracji i modelowania wykorzystuję lukier plastyczny, który daje bardzo duże możliwości tworzenia.

W swoją pracę wkładam dużo serca, troszkę zdolności plastycznych, manualnych i odrobinę talentu. Jestem otwarta na nowe, niecodzienne formy z zachowaniem najwyższej jakości użytych produktów spożywczych: prawdziwego masła, świeżych wiejskich jaj oraz wiejskiego mleka, bez dodatku sztucznych konserwantów.

Czas....

Tworzenie tortowych kompozycji zajmuje bardzo dużo czasu. Mało kto wie, iż przygotowanie –upieczenie ciasta oraz obłożenie kremem i masą to min 4 godziny(wliczony, bardzo istotny czas chłodzenia przed nałożeniem masy). Do tego trzeba doliczyć czas wykonania masy plastycznej oraz dekoracji: figurek, które najczęściej wykonuje się wieloetapowo, kilka dni wcześniej. Całość zajmuje wiec od 8-16 godzin.

poniedziałek, 19 marca 2012

Tort truflowy a'la Sowa

wykwintny tort truflowy, bardzo słodki i ciężki dla tych, którzy uwielbiają słodycze i żyć bez nich nie mogą :) z dużą ilością białej czekolady, orzechów i masy truflowej z alkoholem; tym razem bez lukru plastycznego

1 komentarz:

  1. witam serdecznie, jestem właśnie w trakcie "rozgryzania" tego torciku prosto od sowy, sadze, że rozpoznałam skład większości jego warstw trafnie, jednak nie jestem do końca pewna co do syropu, którym nasączono biszkopt kakaowy, czy ma Pani może pomysł co to jest za mikstura? Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuje!

    OdpowiedzUsuń